среда, 31 октября 2012 г.

Шість порад для ефективного вивчення англійської мови.

Порада перша. Приступаючи до вивчення мови, намагайтеся займатися регулярно. 20-30 хвилин щоденних занять принесуть набагато більшу користь, ніж заняття 1-2 рази на тиждень по 2-3 години.
Порада друга. Починаючи з перших місяців навчання починайте "бродити" по англомовному інтернету. Особливо корисні туристичні сайти. Інформація на них надана в основному в теперішньому часі. Лексика доволі проста, а головне ― корисна. І якщо ви одного чудового дня виявитеся за кордоном, ви зможете блиснути своїми практичними знаннями.
Порада третя. Починаючи з третього-четвертого місяця навчання почніть перегляд якого-небудь цікавого серіалу англійською мовою, бажано з українськими субтитрами. Чому саме серіалу, а не фільмів, і чому з українськими, а не з англійськими субтитрами? Справа в тому, що в серіалах часто повторюється одна й та сама лексика, одна й та сама ситуація розглядається з різних боків безліч разів. Це сприяє запам'ятовуванню нових слів і виразів.
Чому краще саме українські субтитри? На початковому етапі, коли ваш словниковий запас ще малий, вам буде вкрай складно й нецікаво натискати на паузу щораз, коли з'являється новий блок субтитрів, щоб розібратися, що ж там написано. Надовго вас не вистачить. Українські субтитри дадуть вам можливість розуміти, що відбувається. Не страшно, що на перших серіях ви мало що будете розуміти з англійської мови. Поступове вухо почне вловлювати окремі слова й фрази, і згодом ви вже будете помічати неточності перекладу, і дуже скоро (десь серії на 100-й) помітите, що все розумієте й зовсім без субтитрів.
Порада четверта. Не зневажайте вивченням граматики й виконанням домашніх завдань. Поради №1 і №2 виявляться зовсім марними, якщо ви не будете знати правил, за якими слова складаються в речення. Іншими словами, без граматики ваша мова буде виглядати як безглуздий набір слів. З вами будуть розмовляти й навіть робити вигляд, що розуміють вас, для ввічливості боячись визнати зворотне. Але ж ви ж не хочете, щоб над вашою англійською у душі посміювалися!
Не слухайте "грамотіїв", які стверджують, що "уся ця граматика в Америці не використовується" і "самі американці граматики не знають".
По-перше, саме твердження про "невикористання" граматики абсурдно, оскільки граматика ― це розділ мовознавства, який, зокрема, вивчає закономірності побудови правильних осмислених мовних відрізків. Звучить мудро, але, по суті, без граматики ніяке осмислене висловлення не побудуєш. Давайте проведемо аналогію зукраїнською мовою. Іноземний студент із братньої Африки говорить (при цьому з жахливим акцентом): "Я знати українська поганий". Так, зрозуміти можна, але якщо дуже напружитися. А якщо він захоче що-небудь більш складне загорнути? Буде абсолютно незрозуміло, навіть при великій напрузі з боку слухаючого. От представте собі на місці такого студента, вжахніться й почніть поважати граматику.
По-друге, освічені люди і у Британії, і в Америці використовують у своїй мові весь спектр граматичних конструкцій ― і узгодження часів, і пасивний стан, і перфектний інфінітив, і умовний спосіб, не говорячи вже про більш прості речі. Носії мови навіть не підозрюють, що це складні граматичні явища, яких "краще уникати в мові". Вони просто їх уживають, а нам, іноземцям, хочеш чи ні, доводиться їх розуміти.
Порада п'ята. Використовуйте час, який ви затрачаєте на дорогу в університет або на роботу й назад додому, для вивчення англійської. У наш час передових технологій MP3-програвач увійшов у кожний будинок. Попросіть вашого викладача (або підберіть собі самостійно) аудіокурс англійської, який ви зможете слухати в дорозі. Слухайте одне й те саме багато разів, поки не завчите напам'ять усі фрази звідти. Що більше готових фраз нагромадиться у вашій голові, то легше вам буде спілкуватися. Адже ці фрази ― як напівфабрикати в їжі: розігрів у мікрохвильовці, і готове. Дуже швидко й цілком легкотравне. І взагалі, що більше готових фраз і виразів з іноземної мови ви запам'ятаєте, то більше сприятливе враження на співрозмовника ви справите. І це цілком природно ― адже завдяки цим фразам ваша мова буде дуже схожа на натуральну англійську.
Важливо також під час прослуховування намагатися повторювати вголос усі фрази. Можливо, у транспорті це не зовсім зручно робити, але з іншого боку, якщо вам потрібно досягти успіху, не завжди є сенс залежати від думки інших людей. Якщо вам конче потрібно вивчити мову, то, може, нехай краще люди вам позаздрять і переймуть ваш спосіб навчання?
Порада шоста. Читайте англійською. Усе, що завгодно. Не любите художню літературу ― читайте літературу за своєю спеціальністю, за своїми інтересами. Про політику, спорт, подорожі. Читайте статті про підприємства, про винаходи. Усе, що захочете. Так, слід визнати, що в безлічі інформації сучасна людина просто захлинається. Тому вибирайте найцікавіше й читайте. Звертайте увагу на нові слова й вирази, на граматичні конструкції. Не пропускайте, якщо щось незрозуміло. Не змогли розібратися самостійно, зверніться по допомогу до вашого викладача. Тільки намагаючись розібратися в незрозумілому, ви зможете рухатися вперед.

Комментариев нет:

Отправить комментарий