среда, 31 октября 2012 г.

Міф про вивчення англійської мови.

Вивчати мову потрібно тільки з носієм мови.
Не можна не погодитися з тим, що освічений носій англійської мови, безумовно, знає цю мову краще, ніж наші викладачі. Але... Ми прекрасно знаємо, що:
по-перше, знати ― це не значить уміти навчити. А носії мови, як правило, навчити й не можуть. Представте, що вам завтра потрібно почати вчити людей, які практично нічого з української не знають. Відчули розгубленість? От у такій же ситуації опиняються й носії англійської, які приїжджають до нас. Так, у них є підручники. Але ж підручник ― це далеко не все, що необхідно для ефективного і якісного заняття.
по-друге, до нас приїжджають далеко не найосвіченіші носії англійської мови. Серед усіх "викладачів"― носіїв мови попадаються шофери, "викидайла" з бару, спортсмени, маса студентів. Та й інженери з ITахівцями часто виявляються поганенькими знавцями мови. Адже нерідко трапляється, що й у наших вітчизняних програмістів рівень грамотності відносно української мови викликає розчулення. Очевидно, що ситуація з закордонними програмістами нічим не відрізняється від нашої.
по-третє, якщо йдеться про початковий етап навчання, те як ви зможете зрозуміти, що вам говорить носій мови, якщо він не знає української? На предмети, припустимо, можна показати й назвати їх. А як бути з абстрактними поняттями, прикметниками, багатьма дієсловами, які не можна продемонструвати? Та й, врешті-решт, як бути з поясненням граматичного матеріалу, якихось нюансів уживання граматики й лексики?
по-четверте, за незрозумілою причиною носії мови дуже рідко звертають увагу на помилки, що навчаються. Студент говорить безконтрольно, не розуміючи, правильно він будує речення чи ні. Іншими словами, навчання як такого не відбувається.
Висновок один. Грамотний носій мови потрібний, але не раніше, ніж ви досягнете хоча б рівня Pre-Intermediate. Справжнього Pre-Intermediate, а не того, який вам дають при онлайн-тестуванні. І навіть коли ви починаєте активне спілкування з носіями мови, вам все одно потрібний кваліфікований вітчизняний викладач, який продовжить пояснювати вам структуру мови.

Комментариев нет:

Отправить комментарий